CHEESE MADNESS





SEROWE SZALEŃSTWO, CZYLI 'CHEESE ROLLING' W GLOUCESTERSHIRE...

Co roku, całkiem niezła grupa szaleńców bierze udział w pogoni za serem ze wzgórza Cooper's Hill. Impreza odbywa się w ostatni majowy poniedziałek (w tym roku 29 maja) w Brockworth, Gloucester.


Pierwsze pisemne doniesienia o tym 'wyścigu' pochodzą z 1826 roku, ale jest niemalże pewne, że Cheese Rolling było znane już dużo wcześniej.

Samo wzgórze jest naprawdę strome a dystans do pokonania to mniej więcej 90 metrów.Udział w wyścigu jest tylko dla prawdziwych śmiałków i tylko na własną odpowiedzialność. Niektórzy uczestnicy ulegają kontuzjom, mniejszym lub większym, ale nie da się ukryć, że wyścig jest niezwykle niebezpieczny. Mimo tego, co roku ogromna rzesza fanów (a może gapiów) zbiera się w Gloucester, żeby chociażby obejrzeć wyścig. 

Jednorazowo ok 15 uczestników może wziąć udział w wyścigu. Co prawda w przeszłości nawet 40 zawodników jednorazowo goniło ser. Jednak ze względu na trudności z udzieleniem pomocy poszkodowanym zdecydowano się tą grupę ograniczyć. Dodatkowo trzeba wspomnieć o tym, że nie tylko uczestnicy mogą ulec kontuzjom. Odnotowano przypadki obserwatorów, którzy zostali potrąceni przez nieuważnych zawodników. Jakkolwiek by nie było, śmiałków nie brakuje. A ci nierzadko wspomagają się alkoholem, żeby dodać sobie odwagi :D

Zasady nie do końca są jasne. To co jest pewne to fakt, że biegnie się za serem i pierwsza osoba, która go 'dogoni' wygrywa. W praktyce jest to raczej niemożliwe. Ser toczy się z prędkością ok 60 m/h (a czasem nawet prędkość do chodzi do 70 m/h!!!) więc w zasadzie pierwsza osoba na dole jest zwycięzcą. 

Jak wygląda wyścig w rzeczywistości? Oto króciutki filmik:


Ser, który jest 'bohaterem' wyścigu waży 3-4 kg i nie jest to pierwszy lepszy ser. To tzw. 'Double Gloucester'. Co ciekawe, ten konkretny 'wyścigowy' ser jest produkowany przez tą samą osobę od 1988 roku. Diana Smart z Churcham w Gloucestershire robi sery z mleka od własnych krów i używa tylko tradycyjnych metod!

Podczas II Wojny Światowej, ze względu na pewne ograniczenia nie używano sera w wyścigu. Zamiast tego pojawiał 'drewniany' ser (podobno w środku była odrobina sera). Po wojnie wszystko wróciło do normy.

Istotną osobą jest tzw. M.C. (Master of Ceremonies - dosł. Mistrz Ceremonii), który jest gospodarzem imprezy. On też przedstawia specjalnego gościa, który 'wypuszcza' ser. Po jego komendzie uczestniczy szykują się do wyścigu.

'ONE TO BE READY'

'TWO TO BE STEADY'

'THREE TO PREPARE' 
(w tym momencie 'gość' puszcza ser ze wzgórza)

'AND FOUR TO BE OFF' 
(na ten sygnał uczestnicy rozpoczynają pogoń za serem)

Ponieważ ser 'rusza w drogę' wcześniej, to praktycznie niemożliwe jest żeby go złapać. W zasadzie pierwsza osoba na dole zwycięża i dostaje w nagrodę ser (ten konkretny 'wyścigowy' ser). Kolejne dwie osoby zwykle otrzymują niewielką nagrodę pieniężną. 

Oprócz tego tradycyjnego wyścigu organizuje się także wyścig pod górkę dla chłopców poniżej 14 roku życia a także osobny dla chłopców i dziewcząt powyżej tego wieku. To co pozostaje niezmienne to to samo strome wzgórze! Na zwycięzców czekają mini sery Double Gloucester.

Atmosfera jest niesamowita zarówno dla uczestników jak i dla obserwatorów. Co więcej, impreza jest bezpłatna. Więc może chcesz wziąć udział? Nie spóźnij się. Zaczyna się o 12 w południe!


ZDJĘCIA Z 'CHEESE ROLLING' M.IN. TUTAJ
CHEESE ROLLING FESTIVAL

It's an annual event that takes place at Cooper's Hill. It's on the last Bank Holiday Monday in May.

This year it's on May 29.

Cooper's Hill is in Brockworth, Gloucester.



The tradition of the race can be traced back as early as to 1826. The first written evidence was found at that time. However, it's possible that Cheese Rolling did not start then! It must have been earlier.

THE HILL is very steep and the distance of the race is more or less 90 metres. If you want to take part in the race you do it at your own risk (CHECK OUT A WARNING AGAINST TAKING PART IN THIS EVENT). Some contestants get injured but the event still enjoys huge popularity and attracts people from around the world (among them there are spectators and competitors). In one race as many as 15 competitors can participate. In the past, even 40 people could take part in the race at once, but it was extremely difficult for the doctors to treat all those in need :D. It's worth mentioning that not only competitors can get injured. A number of bystanders have also been hurt either by the runners or by the cheese!

A lot of runners rely on so-called Dutch courage (courage artificially stimulated especially by drink). They drink anything: beer, cider or any other alcohol :D

Not all the rules are completely clear but generally the aim of the race is to catch the cheese. But it's not easy at all as the cheese's speed can even reach 70 mph (generally it's around 60 mph).

Have a look at the event of 2016:



THE CHEESE used during the race usually weighs between seven and nine pounds (3-4 kg) and it's a Double Gloucester Cheese. Interestingly enough, the cheese has been made by the same person since 1988. Diana Smart from Churcham, Gloucestershire makes the cheese from milk from her herd of cows using only traditional methods. During World War II a real cheese wasn't used. Instead it was a wooden 'cheese'. It was all because of food rationing at that time.

There is the Master of Ceremonies (the M.C.) who introduces a special guest, called the guest of honour. The M.C. commands:

'ONE TO BE READY'

'TWO TO BE STEADY'

'THREE TO PREPARE'

(and then the cheese is released by the guest of honour)

'AND FOUR TO BE OFF'

(this is the time when competitors actually start running after the cheese)


Because of the fact that it's actually almost impossible to catch the cheese while it's rolling down the hill the first person at the foot of the hill is the winner.

There are prizes for the first three people:
1st prize - the cheese (obviously)
2nd and 3rd prize - a cash prize.

There's also an uphill race for boys under 14, and another one for boys and girl over 14. Of course they're not cheese races anymore and the rule is to be the first at the top. But remember, it's the same steep hill. The winners gets mini cheese as well!

The atmosphere at the festival is extraordinary for sure. The race is for free - Would you like to take part in it? If so, don't be late, it starts at 12:00!



CHECK YOUR UNDERSTANDING WITH THE QUIZ BELOW: 

If you prefer a fullscreen mode click here.

PRACTISE YOUR VOCABULARY WITH THE FOLLOWING CROSSWORD.

TO SOLVE IT YOU NEED TO KNOW THE WORDS FROM THE TEXT ABOVE
(they're blue in bold)

ENJOY!




If you prefer a fullscreen mode of the crossword then click here.

And if you need more info go to the offcial website → cheese rolling.

CHEESE ROLLING IN PICTURES

BRITISH COUNCIL ON CHEESE ROLLING


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 good2know , Blogger