Burns Night...{interactive activities}





Już niedługo Szkoci (choć nie tylko) będą obchodzić Noc Burnsa.


Upamiętnia ona narodowego szkockiego poetę – Roberta Burnsa i przypada na 25 stycznia – dzień jego urodzin. Pisał po szkocku. Jest znany jako „Rabbie Burns”. Jednym z najbardziej znanych jego utworów jest “Auld Lang Syne” śpiewany przy okazji nowego roku. W ten wieczór rozpamiętuje się życie, dzieła i to w jaki sposób Burns wpłyną na szkocką kulturę i poezję. To święto obchodzone jest już nie tylko w szkocki, ale można jest znaleźć chociażby w Stanach, Kanadzie, Australii i Anglii.


KOLACJA 


Wszystko zaczęło się w lipcu 1801 roku kiedy bliscy przyjaciele Burnsa spotkali się by upamiętnić jego śmierć (później datę obchodów tego święta przesunięto na stycznia). Podczas uroczystości wygłoszono przemowę, czytano wiersze, wznoszono toasty i oczywiście zjedzono pyszną kolację. Głównym punktem menu było HAGGIS, serwowane przy akompaniamencie dud i wychwalane słowami wiersza „Address to Haggis”. Mniej więcej tak też upamiętnia się pamięć tego sławnego wieszcza do dziś. Oprócz HAGGIS, innymi popularnymi daniami są tzw. neeps and tatties (gniecione rzepy i ziemniaki), zupa z kurczaka i pora, oraz rodzaj grillowanego chleba (bannocks). Na deser często podaje się bitą śmietanę z malinami i waflami.


HAGGIS 


No cóż. Robert Burns wychwalał tą potrawę pod niebiosa. Czy rzeczywiście jest aż tak dobra? Mówi się, że jest niezwykle smaczna pomimo wyglądu. Podstawowymi składnikami są mięso (głównie podroby), owies, cebula, łój i przyprawy. Według tradycji przygotowuje się je w owczym żołądku – chociaż w dzisiejszych czasach często wykorzystuje się sztuczne osłonki. Kolor tego dania jest uzależniony od tego jak długo HAGGIS jest gotowane. Jak wcześniej wspomniałam, HAGGIS podaje się zwykle z tłuczonymi ziemniakami i rzepą. Dodatkiem jest kieliszek whisky. Dobrze znanym producentem HAGGIS jest firma Macsween a opis tego produktu na ich stronie internetowej jest niezwykle kuszący. Mimo wszystko ja sama miałabym ogromne obawy przed spróbowaniem tego specjału…



PUBLICZNE ŚWIĘTOWANIE 


Mimo, że Noc Burnsa nie jest świętem narodowy to jednak w wielu miejscach pojawia się szkocka flaga (zwana Saltire). Zgodnie z tradycją, podczas obchodów warto mieć na sobie coś w szkocką kratę. Mężczyźni często przywdziewają kilt. Wiele restauracji i barów organizuje wieczorne imprezy. Na stołach pojawia się oczywiście HAGGIS, szkocka whisky. Czasami można również posłuchać wierszy, szkockiej muzyki czy popatrzeć na szkockie tańce (tzw. ceilidh dancing).

A ‘Rabbie’ celebration… 


Burns Night is going to be celebrated soon. It commemorates Scotland’s national poet – Robert Burns and it falls on January 25th. This is the date when Robert Burns was born. However, the celebrations often take place around January 25th as well. He wrote in the Scottish language and is also known as Rabbie Burns. One of his famous poems is "Auld Lang Syne" – sang at Hogmanay (read about Hogmanay here). The night celebrates the life, works and Burns’ contribution to Scottish culture and poetry. And it’s not only held in Scotland, but also in some other countries, for instance: the United States, Canada, Australia and England.


 

SUPPER

It all started to be in July 1801 when Burns’ friends met to mark the fifth anniversary of his death (later it was moved to 25th Jan. which marks Burns’ birthday). The ceremony included a speech, reading poetry, toasts and of course supper. Haggis was served to bagpipe accompaniment and prised by reciting “Address to Haggis” (by Burns obviously). Below, a fragment of an English version of the poem: Fair and full is your honest, jolly face, Great chieftain of the sausage race! Above them all you take your place, Stomach, tripe, or intestines: Well are you worthy of a grace As long as my arm. (…)(the whole text can be found here) And this is, more or less, the way it’s been celebrated up till now. Apart from Haggis, other popular dishes are neeps (mashed turnips), tatties (mashed potatoes), cock-a-leekie-soup (chicken and leek soup), cranachan (whipped cream with raspberries served with sweet wafers), bannocks (a type of griddled bread).

 

HAGGIS

Well, Robert Burns praised it to the skies. Is it really so good? It’s said to be very tasty despite its appearance. It’s made of meat (intestines to be precise; generally it’s heart, liver, lungs and kidneys), oats, onions, suet (it’s mutton or beef fat)and spices. Traditionally it’s cooked in a sheep’s stomach – nowadays it’s rather artificial casing. The colour of the dish depends on the time for which it has been cooked. The haggis is usually served with neeps and tatties that are boiled and mashed, alongside with dram (whisky) . Macsween of Edinburgh is well known for producing haggis. And the description disclosed on their website seems to be inviting. CHECK THIS OUT - IT'S REALLY WORTH IT😋


 

PUBLIC CELEBRATIONS 


Even though Burns Night is not a bank holiday, the Scottish flag, called a Saltire, can be seen during the celebrations. Traditionally, people get the opportunity to express their cultural identity and that’s why they wear tartan clothes or at least anything including tartan. Men often put on their full kilt outfit. A lot of restaurants and bars organize Burns Night events. They serve suppers with haggis, Scottish whisky and they sometimes offer poetry reading, bagpipe music or even ceilidh dancing. They’re trying to keep the memory of this Scottish Bard and his poetry alive as much as they can.

Now, check what you rememeber :D

EXERCISE 1 - MULTIPLE CHOICE: 

   
EXERCISE 2 - MATCHING: 



Below you can find other interesting activities connected with Burns Night. 

1. A short film about Burns' life with three corresponding interactive activities HERE YOU GO
2. "Address to Haggis" - activities from British Coucil 
3. Interactive listening cloze test -> LINK, MP3 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 good2know , Blogger